Telefon: +45 4386 0300

Fra traditionelle stålmaterialer og specialstål, til plast.

31 august 2020

Fra traditionelle stålmaterialer og specialstål, til plast.

Fynsværket har i forbindelse med rensning af aggressiv røggas, haft korrosionsproblemer i deres skorsten med stålkerne til røggasudledning. Efter få ugers drift blev stålkernen gennemtæret af aggressive syrer.

De korrosive syrer opstår i forbindelse med, at varmt vand bliver skyllet ned gennem en scrubber og derved dannes forskellige korrosive væsker såsom svovl- og saltsyre.

Installationen

Grundet konstruktionsmæssige krav til den mekaniske styrke, var det nødvendigt at bibeholde stålkanalen og finde en velegnet overfladebeskyttelse, således at de korrosionsmæssige udfordringer kunne undgås.

Vi har i projekteringsfasen samarbejdet med producenten AGRU i Østrig, for at finde en velegnet liner løsning, som kunne klare de hårde driftskonditioner og samtidigt sikre en langvarig holdbar løsning.

Ekstrem høj kemisk varmeresistens

Ud fra de tekniske beregninger anbefalede vi, at beklæde stålkanalen med PFA liner med en godstykkelse på 2,3 mm, som er et teflonmateriale med ekstrem høj kemisk og varmeresistens.

I mange tilfælde bliver lineren limet på stålkonstruktionen, men grundet den høje driftstemperatur, måtte man anvende en mekanisk fastgørelse af PFA lineren med bolte og PFA dækkapper.

Efter den mekaniske fastgørelse blev lineren sammenføjet med varmluft- og extrudersvejsning.

Sikring af lækage

For at kvalitetssikre svejsningerne og tætheden af PFA lineren, blev der til sidst udført en gnist-test. Testen skulle sikre, at samtlige svejsninger var tætte, så lækage og korrosion undgås.

Nr. Vare
1 Møtrik
2 Stålbolt
3 PTFE-skive
4 Stålskive
5 PFA-plade 1,5 mm eller 2,3 mm
6 Stålkonstruktion
7 PFA hætte

Svejsearbejdet

PFA er et teflonmateriale, der ved svejsning udvikler giftige flourdampe, hvilket betyder, at der kræves speciel åndedrætsværn i forbindelse med svejsearbejdet.

Smeltepunkt på 400°C

Da smeltepunktet for PFA ligger omkring 400°C, kræves der en modificeret varmluftsvejser og extrudersvejser, som kan klare den høje svejsetemperatur.

Endvidere kræves der specielle dyser til svejsemaskinerne, da PFA lineren og svejsetråden ved opvarmning, er meget sej og klæbende sammenlignet med andre typer af flourplast.

For at sikre en høj svejsekvalitet og sikker installation på site, afholdte vi sammen med vores producent AGRU, et 2-dages svejsekursus i Østrig. Kurset indeholdte både materialelære og en praktisk undervisning i sammenføjningsmetoden.

Konklusion

Et år efter idriftsættelse på Fynsværket, har der ved teknisk inspektion af stålkanalen ikke været korrosionsproblemer. PFA lineren er fortsat intakt og tæt, så der forventes ikke udskiftninger, eller reparationer i de næste mange år.

Brian Jensen, som var ansvarlig for svejseopgaven på Fynsværket, var meget tilfreds med samarbejdet. Brian udtaler:

”GPA er meget professionelle og bistod med teknisk rådgivning, svejsekursus og daglig sparring fra projektering til det endelige projekt var udført”.

Fakta

Udskiftning af kanaler, fra traditionelle stålmaterialer og specialstål til plast.

Tidspunkt: Maj/juni 2019
Montør: Brian Jensen
Site: Fynsværket
Medie: Røggas (H2SO4, HCL, HF)
Produkter: 75m2 AGRU PFA liner 2,3mm
Medie temperatur: 170°C

Fynsværket

Fynsværket er Danmarks 3. største fjernvarmeselskab, beliggende ved Odense Kanal på Fyn. Værket blev opført i 1953 og er i dag ejet af Odense og Nordfyns Kommune. Fynsværket leverer i dag varme til Odense og strøm til det meste af Fyn.

Tags fynsværket pfa liner betonbeskyttelsesliner plastik case


Flere nyheder
23 september 2020

Ny medarbejder i vores salgsafdeling

Max Ploug er ansat som ny produktchef for Pharma og Industri. Du kan... Læs mere


15 september 2020

Vi holder UDSALG

Vi udfaser vores sortiment af Rustfri Press og sælger dem derfor til spotpris. Se alle produkterne her. Læs mere


31 august 2020

CPL Liner til lining af betonkonstruktioner

Da Rockwool A/S i Hobro skulle beskytte flere betonkar mod slidtage og korrosion, faldt valget på ULTRAGRIP® CPL liner. Læs hele kundecasen her. Læs mere


31 august 2020

Fra traditionelle stålmaterialer og specialstål, til plast.

Der skulle hurtigt findes en løsning, da stålkernen på Fynsværkets skorsten, efter få ugers drift blev gennemtæret af aggressive syrer. Valget faldt på... Læs mere